Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Danes ima alergijski rinitis že 20-30 % prebivalcev. Predstavlja vnetje sluznice v nosnem organu, torej tudi v obnosnih votlinah. Bolezen se kaže s srbenjem v nosu in očeh, kihanjem, izcedkom iz nosu, slabše prehodnim nosom za zrak, tudi pordečelostjo oči, solzenjem in srbenjem v očeh. Zelo burno obliko alergijskega rinitisa spremlja splošno slabo počutje, glavoboli, lahko celo bolečine v sklepih. Rinitisu se pri 30-40 % ljudi v nekaj letih pridruži še astma, zato je potrebno protialergijsko zdravljenje rinitisa, da preprečimo alergiji pohod navzdol v pljuča.

Več >>>

Alergija na zgodnja drevesa in grmovnice - seneni nahod

Seneni nahod je alergijsko vnetje očesne veznice, nosne sluznice ali obeh hkrati.

Kadar vnetje prizadane očesno veznico, nastane rdečina, srbenje in solzenje. Veznica lahko tudi oteče. Pri prizadetosti nosne sluznice se nos zaradi otekline sluznice zamaši, razvijejo se srbenje nosu, obilen voden izcedek in prekomerno kihanje. Kadar je alergijsko vnetje neobvladano, se lahko razširi tudi na spodnja dihala in se pri bolniku razvije astma. Klinična slika zelo spominja na navadni prehlad. Pomembna razlika med obejma je, da prehlad ne traja več kot teden dni, seneni nahod pa lahko traja tudi več mesecev in se pojavlja vsako leto v istem obdobju, v obdobju cvetenja rastline, na katere cvetni prah je bolnik preobčutljiv.

Več >>>

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke