Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Po poti naših dreves

Avtorica prispevka: Metka Nežič


Po poti naših dreves


Pomen letnih srečanj

Letna Srečanja članov društva so se začela leta 1995 z namenom, da se člani med seboj osebno spoznamo. Želja je bila, da se na teh srečanjih stkejo niti in res začutimo, da gre za naše društvo. Zavedanje članov, da je prav vsak pomemben člen v verigi in da lahko tudi z majhnim sodelovanjem v društvu vsak posameznik pomembno prispeva v dobro vseh, je za razvoj društva ključnega pomena.

Na prvem srečanju v Sežani se je zbralo 150 članov. Čeprav je bil glavni namen tega srečanja druženje članov, so bili že takrat vključeni tudi strokovno-izobraževalni, kulturni in izletniški elementi. Izobraževanje je prispevala Bolnišnica Sežana, za kulturni del so poskrbeli učenci glasbene šole in amaterski igralci, ogled jame Vilenica pa je bilo nepozabno izletniško doživetje.

Vse štiri vidike – druženje, izlet, izobraževanje in kulturni program – smo ohranili in jih skozi leta nadgrajevali. Začeli so se organizirani prihodi na srečanja, najprej samo iz Maribora in Ljubljane, kasneje iz cele Slovenije. Leta 1997 se je v letno srečanje vključil še Zbor članov društva, ki predstavlja najvišji organ društva in je prej potekal kot samostojni dogodek. 


Prva zasaditev dreves

 

Pomemben mejnik v razvoju naših srečanj predstavlja leto 2006, ko smo na Rogli prvič posadili spominsko drevo. Pravzaprav smo posadili kar tri drevesa, tri smreke. S tem smo dodali za današji čas zelo pomemben vidik družbene odgovornosti, ki jo od takrat naprej vsako leto vključujemo v naše letno srečanje društva. Na Rogli smo imeli priložnost poslušati tudi strokovno predavanje meteorologinje Tanje Cegnar, ki nam je nazorno prikazala, kako pomembna je povezava med gozdovi, zrakom in pljuči.

S posaditvijo drevesa člani Društva sporočamo javnostim, da nam, pljučnim in alergijskim bolnikom, ni vseeno, kaj se dogaja z našim zrakom in da je zelo pogosto prav onesnažen zrak razlog za naše zdravstvene težave. Sporočamo tudi, da ne ostajamo zgolj pri besedah, temveč odgovorno skrbimo za čistejši zrak v svojem okolju, prav tako pa z zasajanjem dreves tudi za čistejši zrak v našem širšem prostoru.

Drevo je pomemben varuh zraka. S svojo fotosintezo proizvaja kisik, zmanjšuje erozijo zemlje in skladišči ogljikov dioksid (CO2). V svojem življenju eno samo drevo na ta način odstrani več kot tono ogljikovega dioksida in s tem očisti zunanji zrak.

Zakaj tri smreke? Naša prva zasaditev dreves je imela še dodatno sporočilno vrednost; medgeneracijsko sodelovanje.  Za ohranjanje čistega zraka ni dovolj, da skrbimo le posamezniki. Skupaj moramo stopiti vse generacije. Smreke so zato posadili predstavniki treh generacij, 11-letna članica društva, direktor Rogle in predsednica Društva.


Zasadili smo že devet dreves, v sedmih krajih

Letošnja zasaditev drevesa v Lipici je bila že naša sedma. Po Rogli pri hotelu Planja smo drevesa posadili še v Novem mestu na vrtu Kmetijske šole Grm, v Bohinju v Ceconijevem parku, v Ljutomerju v Parku 1. Slovenskega tabora, v Ljubljani na vrtu Srednje zdravstvene šole, v Celju na Savinjskem nabrežju in v Lipci v parku pri kobilarni.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke