Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

20 let Društva

 

 

20 let delovanja

Društvo Pljučnih in alergijskih bolnikov ima za seboj 20 let uspešnega delovanja. Iz majhnega mestnega društva smo zrasli v društvo, ki deluje na območju celotne Slovenije in danes šteje 3.700 članov. Združujemo bolnike z boleznimi dihal in alergijskimi boleznimi, njihove svojce in zdravstvene delavce. Naš skupni cilj je omiliti posledice bolezni za obolele in njihove družine ter tako izboljšati kvaliteto njihovega življenja. Skozi vsa ta leta delovanja, je društvo pridobilo tudi pomembno  vlogo v širšem družbenem prostoru in ima že več let tudi uradno priznan status društva, ki deluje v širšem družbenem interesu.

Več >>>


Korenine našega društva

Ob preučevanju zgodovine našega društva smo lahko ponosni, saj segajo njegove korenine vse do leta 1903, ko je bila v naših krajih velika epidemija smrtonosne tuberkuloze. Tedaj so nekateri zdravniki Slovenskega zdravniškega društva (z dr. Demetrom Bleiweisom vitezom Trsteniškim na čelu) skupaj z laičnimi sodelavci dali prve pobude za ustanovitev društva, ki bi se ukvarjalo s težavami zaradi jetike oziroma tuberkuloze. Tako so leta 1904 v Ljubljani ustanovili »Pomožno društvo za bolne na pljučih na Kranjskem«, ki je v svoj program uvrstilo tudi ustanavljanje dispanzerjev za jetičnike. Prvi tak dispanzer je bil ustanovljen davnega leta 1907 v Ljubljani, društvo pa je bilo eno od prvih podružnic avstrijskega društva za boj proti tuberkulozi pod pokroviteljstvom cesarja Franca Jožefa.

Več >>>

 
Po poti naših dreves

Letna Srečanja članov društva so se začela leta 1995 z namenom, da se člani med seboj osebno spoznamo. Želja je bila, da se na teh srečanjih stkejo niti in res začutimo, da gre za naše društvo. Zavedanje članov, da je prav vsak pomemben člen v verigi in da lahko tudi z majhnim sodelovanjem v društvu vsak posameznik pomembno prispeva v dobro vseh, je za razvoj društva ključnega pomena.

Več >>>


Portret prim. Majde Ustar Latkovič

Prim. Majdo Ustar Latkovič vsi poznamo kot ustanoviteljico in dolgoletno predsednico društva, le nekateri pa poznajo tudi njeno bogato življensko pot, skozi katero je zelo veliko prispevala za zdravje ljudi in veliko dobrega naredila za našo širšo skupnost. Ob 20-letnici društva smo se odločili, da z njo poklepetamo in predstavimo njeno zanimivo življenjsko pot.

Več >>>


20 let skozi oči naših članov

Ob dvajsetletnici društva smo nekaj članov povprašali kaj jim pomeni članstvo v Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije (DPABS).
Mira Tofani, upokojena upravna delavka iz Ljubljane pripoveduje, da je v društvo vstopila na pobudo primarij Ustarjeve že leta 1992. »Najprej sem pomagala pri pri organiziranju dela društva. Ob njegovem razvoju pa je bilo potrebno uskladiti statut z zakonodajo, zato sem pomagala pri tem.« Spominja se kako je društvo na začetku delovalo predvsem v Ljubljani. Nato se je njegovo delovanje razširilo na celotno državo.

Več >>>


Od zloženk do spletne strani

Izobraževalna dejavnost je ena od temeljnih nalog društva. Dobre informacije o bolezni, o načinu zdravljena in samopomoči bolnika so ključne za obvladovanje bolezni in boljšo kakovost življenja bolnikov in njihovih svojcev. Društvo se je tega dobro zavedalo že od samega začetka, zato je poleg astma šol in predavanj začelo tudi z izdajanjem različnih publikacij. Najprej so bile publikacije razdeljene v tri skupine in sicer zloženke za širšo javnost, publikacije namenjene bolnikom in publikacije namenjene zdravstvenim delavcem.

Več >>>


  

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke