Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Mesec boja proti pljučnemu raku-novinarska konferenca

Več kot polovica bolnikov s pljučnim rakom ima ob prihodu k zdravniku bolezen v že napredovani fazi

 

Ljubljana, 10. november 2020 - O pljučnem raku in njegovih simptomih so na današnji novinarski konferenci Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije spregovorili predsednik društva Mirko Triller ter onkologinji mag. Mojca Unk, dr. med. in doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., ki na Onkološkem inštitutu v Ljubljani zdravita pljučnega raka.

Pljučni rak je najpogostejši rak v svetovnem merilu in eden od štirih najpogostejših rakov v Sloveniji. Podatki Registra raka Slovenije iz leta 2017  kažejo, da je med vsemi vrstami raka pljučni rak na 3. mestu tako pri ženskah kot moških. Tega leta je za rakom pljuč zbolelo skupno skoraj 1.457 oseb Slovencev, od tega 887 moških in 570 žensk. Število novih primerov se je pri moških sicer ustalilo, pri ženskah pa jih vsako leto zboli za približno 5 odstotkov več kot prejšnje leto. Po zadnjih podatkih več Slovenk umre za pljučnim rakom kot za rakom dojk.

Kašelj ključen simptom, kajenje vodilen dejavnik

Več kot polovica bolnikov ima ob prvem obisku zdravnika že razširjeno bolezen, kar pomeni, da je rak  v že napredovani fazi, in z veliko manj možnostmi za preživetje kot sicer. Onkologinji pojasnjujeta, da lahko kajenju pripišemo kar 8 od 10 primerov in dodajata, da imajo kadilci 25-krat večje tveganje za nastanek bolezni kot nekadilci. ‒ Kašelj je eden najpogostejših simptomov, vendar se pojavlja tudi pri številnih drugih boleznih in stanjih.

Dr. Vrankarjeva dodaja, da na nastanek bolezni vpliva tudi pasivno kajenje, saj tudi vdihavanje tobačnega dima drugih kar za 20 odstotkov poveča tveganje za razvoj pljučnega raka. Kajenje je dejavnik tveganja za nastanek ne samo pljučnega raka, ampak tudi drugih rakov.  Od ostalih dejavnikov okolja, ki poglavitno vplivajo na nastanek bolezni, je pomemben radon, ki mu pripisujejo okoli 10 % obolelih za pljučnim rakom. Ne gre spregledati niti drugih dejavnikov delovnih okolij, ki povzročajo pljučnega raka; arzen, azbest, nikelj, izpusti dizelskih motorjev, prašni delci, pa tudi izgorevanje premoga v individualnih kuriščih. Strokovnjakinji omenjata tudi genetski dejavnik, saj ima posameznik, ki ima v ožji družini več zbolelih za pljučnim rakom, tudi sam večje možnosti za nastanek bolezni.

Od vejpanja do elektronskih cigaret: zdravnici opozarjata, da se lahko pri uživalcih takšnih cigaret razvije še agresivnejša oblika raka kot pri kadilcih

»Slovenska zakonodaja elektronske cigarete in podobne izdelke uvršča med tobačne. Kakšen je njihov onkogeni potencial, trenutno še ni potrjeno, lahko pa marsikaj predvidimo glede na sestavine,« pravi mag. Mojca Unk.  Aerosoli, ki jih takšni izdelki vsebujejo, v celico prodrejo lažje kot snovi v tobaku. Zdravnica pojasnjuje, da je telo sestavljeno iz celic, ki imajo lipidno ovojnico, skozi katero aerosol lažje prodre. Dodaja,  da  je znano, da so v takšnih izdelkih že znane kancerogene snovi.

Rak, ki se bo razvil pri uživalcih teh izdelkov, verjetno ne bo klasičen pljučni rak, ampak agresivnejši, saj bi lahko šlo za tumorje mehkih tkiv, ki ga povzročajo acetaldehidi in podobne vsebnosti, ki jih najdemo v novih pripomočkih za kajenje. Mag. Unkova dodaja, da so raziskave pokazale, da imajo dodatni aditivi za vonjave in izboljšan okus še večji kancerogeni potencial.

Društvo nastopilo z nekonvencionalnim projektom ozaveščanja o simptomih pljučnega raka

Simptomov je lahko več, lahko gre le za enega. Če simptomi trajajo tri tedne, je čimprejšnji obisk zdravnika nujen, tudi če gre le za blage simptome. Veliko Slovencev, kar 40 odstotkov, pa v zadnji večji raziskavi ni znalo našteti niti enega. Društvo, katerega članici sta tudi obe onkologinji, se je z melodijo pesmi Modrijanov, ki je prepoznavna po celi Sloveniji, odločilo nagovoriti splošno populacijo. Zbrane kašlje klicateljev, ki so se izkašljali na brezplačni telefonski liniji, so priredili po uspešnici Modrijanov  Ti, moja rožica.

Novonastalo pesem že lahko najdete na družbenem profilu društva in na njihovem kanalu Youtube. Ker je november mesec ozaveščanja o pljučnem raku, pozivajo, naj si uporabniki omrežja Facebook nadenejo virtualni beli šal kot simbol solidarnosti in boja proti tej obliki raka. Beli šal je na voljo na tej povezavi. Več o pljučnem raku in odgovore na vprašanja, ki ste si jih že kdaj zastavili, pa najdete na: www.izkasljaj.se, www.pljucni-rak.si in pa na spletni strani društva: www.dpbs.si

Slovenci, izkašljajte se pri osebnem zdravniku

Vsi govorci novinarske konference o pljučnem raku in njegovih simptomih spodbujajo Slovence, naj ne oklevajo z obiskom pri zdravniku, saj so možnosti za preživetje potem zares večje in obenem poudarjajo vlogo vlaganja v zdravo in čisto okolje, kar je najpomembnejše tudi za prihodnje generacije.

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke