Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Kaj se je dogajalo

Več kot polovica bolnikov s pljučnim rakom ima ob prihodu k zdravniku bolezen v že napredovani fazi

Ljubljana, 10. november 2020 - O pljučnem raku in njegovih simptomih so na novinarski konferenci Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije spregovorili predsednik društva Mirko Triller ter onkologinji mag. Mojca Unk, dr. med. in doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., ki na Onkološkem inštitutu v Ljubljani zdravita pljučnega raka.

Več >>>

Novinarska konferenca Kaj sporočajo vaša pljuča

V času, ko nas okupira predvsem COVID-19, velikokrat pozabimo na ostala pljučna obolenja, ki nas ravno tako ogrožajo. Astma, predvsem težka oblika astme, je lahko resna  in nevarna bolezen, še posebej ob njenih poslabšanjih. Na tiskovni konferenci, ki jo je organiziralo Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije in združenje pnevmologov Slovenije ter podjetja AstraZeneca so sodelovali doc. dr. Sabina Škrgat dr. med. specialistka pulmologije, Mariana Paula Rezelj, dipl. med. sestra in Mirko Triller, predsednik DPABS.

Več >>>


Novinarska konferenca Različni obrazi raka pljuč

Ob zaključku meseca ozaveščanja o pljučnem raku je Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije na novinarski konferenci »Različni obrazi raka pljuč« opozorilo na pomen preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja pljučnega raka.

Več >>>

 

Srečanje s predsednikom Republike Slovenije, Borutom Pahorjem

Ob obeleženju državnega praznika priključitve Primorske k matični domovini, 15. septembra 2017,  je predsednik države naše društvo povabil v predsedniško palačo na krajšo slovesnost in ogled palače same.

Več >>>

 

Svetovni dan KOPB - KORAKI ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE

Bolnik s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB) si lahko s spremembo načina življenja veliko pomaga. To so poudarili strokovnjaki okrogle mize ob letošnjem svetovnem dnevu bolezni, ki prizadene skoraj petino vseh kadilcev.

Več >>>

 

Dogodek ob svetovnem tednu Idiopatske pljučne fibroze 

Idiopatska pljučna fibroza (IPF) je bolezen neznanega vzroka. Povzroča brazgotinjenje pljuč. Preživetje pri tej bolezni je primerljivo s preživetjem pri raku pljuč, pa vendar o njej vemo zelo malo. V sredo, 7. oktobra 2015 smo na Prešernovem trgu v središču Ljubljane  za mimoidoče pripravili izobraževalni dogodek. Strokovno podporo sta nam zagotovila Univerzitetna Klinika Golnik in Združenje pnevmologov Slovenije.

 Več >>>

 

Okrogla miza: »KOPB – Kako izboljšati kakovost bolnikovega življenja«

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je življenjsko nevarna bolezen, ki povzroča izčrpavajočo zadihanost pri milijonih ljudeh po svetu. Simptomi KOPB imajo uničujoč učinek na bolnikovo delovanje, kakovost njegovega življenja ter dnevne dejavnosti, kot je hoja po stopnicah navzgor. Veliko bolnikov izkusi poslabšanje KOPB. Nenadno poslabšanje simptomov lahko vodi do pospešenega upadanja pljučne funkcije, slabšo kakovost življenja, večjo umrljivost in višje stroške zdravljenja. Na svetu za to boleznijo trpi 210 milijonov ljudi, po različnih statistikah pa bo leta 2020 KOPB tretji najpogostejši vzrok smrti.

Več >>>

 

Sodelovali smo na NET TV

Sodelavci društva so 12. novembra 2013 sodelovali v oddaji Pogovor tedna. Tema pogovora je bila "Dihajmo pravilno s polnimi in zdravimi pljuči".

Več >>>

 

MOS Celje 2013

Tudi letos smo prejeli vabilo Celjskega sejma, naj se udeležimo MOS ter na njem izvajamo meritve pljučne funkcije in vsebnosti kisika v organizmu. Z veseljem smo se odzvali povabilu in v hali M nam je bil dodeljen velik prostor za naš predstavitveni pult, pa tudi kotiček za izvajanje informativnih preiskav pljučnih funkcij.

Več >>>

 

MOS Celje 2012

Letos se je vodstvo Celjskega sejma, d. d., Celje, odločilo, da popestri in razširi svojo ponudbo, saj so želeli obiskovalcem v dvorani Golovec ponuditi nekaj novega, namenjenega družinam. K sodelovanju so povabili tudi naše društvo, kar smo z veseljem sprejeli.

Več >>>

 

Vseslovenska akcija Moja pljuča – moja moč

V mesecu maju se je pričela vseslovenska akcija ozaveščanja o pomenu zdravih pljuč »Moja pljuča – moja moč«, ki jo v sodelovanju organizirajo Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, Združenje pulmologov Slovenije in Klinika Golnik.

Več >>>

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke