Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Tekmovanje 2012

Avtorica: Nuška Guid

 

Podelili smo priznanja mladim za 13. tekmovanje

Društvo pljučnih in alergisjih bolnikov Slovenije je v letošnjem letu organiziralo že 13. državno tekmovanje mladih Zdrav dih za navdih, katerega naslov je bil tokrat: Dihanje je življenje. Namen tekmovanja je prispevati k boljšemu poznavanju dihal med mladimi, še zlasti k preventivi in ohranjanju zdravja dihal.

 

Sodelovalo je skoraj 500 učencev in dijakov

Letos je na tekmovanju sodelovalo 489 učencev in dijakov ter 54 mentorjev z 42 šol iz vse Slovenije, od tega 36 osnovnih in šest srednjih šol. Prejeli smo 375 različnih izdelkov – likovnih in literarnih del, raziskovalnih nalog, plakatov, skulptur in didaktičnih iger, dramskih prizorov in filmov. Vsi udeleženci tekmovanja so se zelo potrudili ter v svojih izdelkih pokazali izjemno znanje s področja dihal, vplivih okolja nanje, o posledicah onesnaževanja ter alergijah. Pokazali so, da se zavedajo škodljivosti kajenja in prednosti nekajenja. Veliko so pisali o preprečevanju okvar dihal, tudi o pravilnem dihanju kot sprostitveni tehniki, z didaktičnimi igrami pa so zanimivo in zabavno poglabljali znanje. Posebno pohvalo si zaslužijo filmi, v katerih so pokazali kako skrbeti za zdrava dihala in kako pomagati pri boleznih. Domiselno in zanimivo so prikazali škodljivosti kajenja in kako reči cigareti ne.

Tekmovalna komisija je glede na število doseženih točk podelila 29 zlatih, 33 srebrnih in 22 bronastih trstik ter devet priznanj razredom, v katerih je sodelovala večina učencev.

 

Na Dan društva smo se srečali na podelitvi priznanj

 

Tekmovanje smo končali s srečanjem nagrajencev in mentorjev ter slovesno podelitvijo priznanj in nagrad na dan društva 19. maja na srednji zdravstveni šoli v Ljubljani. Zbralo se je okoli sto nagrajencev in mentorjev iz raličnih krajev. Poslušali smo zanimivo predavanje Ohranimo zdrava pljuča pediatrinje Andreje Borinc – Beden, prisluhnili pesmi dijaka Srednje šole Zagorje, predstavili so se nam nagrajenci iz osnovne šole Novo mesto, ogledali smo si tudi nagrajene filme. Vzdušje je popestril kulturni program, ki so ga pripravili dijaki srednje zdravstvene šole. Nagrajenci so prejeli trstike in se razveselili nagrad, ki so jih prispevali donatorji.

Po podelitvi so udeleženci obiskali razne delavnice: Naučimo se oživljanja, Preverjajmo svoja pljuča ter delavnico, kjer so sami določali krvni sladkor, holesterol in merili krvni tlak. Po končanih delavnicah smo poklepetali še ob kosilu v šolski restavraciji.

Srečanje smo sklenili z vožnjo z ladjico po Ljubljanici in ogledom Ljubljane.Dobitniki Priznanj 2012


Foto utrinki s podelitve


Mnenja mentorjev


Vtisi udeležencev
 

 

 

  

Pripeti dokumenti

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke