Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Tekmovanje 2015

Besedilo in fotografije: Metka Nežič

 

Dan društva in podelitev trstik mladim za 16. mladinsko tekmovanje

 

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije je organiziralo že 16. državno tekmovanje mladih Zdrav dih za navdih. Temi letošnjega tekmovanja sta bili Telesna dejavnost in šport za zdravje dihal ter Pljučna tuberkuloza nekoč in danes. Namen tekmovanja je prispevati k boljšemu poznavanju dihal med mladimi, še zlasti k preventivi in ohranjanju zdravja dihal.

 

Mladi so pripravili 383 izdelkov

Na letošnjem tekmovanju je sodelovalo 27 osnovnih in 12 srednjih šol. Prejeli smo 383 različnih izdelkov – likovnih in literarnih del, raziskovalnih nalog, plakatov, skulptur, didaktičnih iger, intervjujev in filmov. Vsi udeleženci tekmovanja so se zelo potrudili. V svojih izdelkih so pokazali razumevanje pomena telesne dejavnosti in športa za zdravje dihal, z veliki zanimanjem pa so se lotili tudi raziskovanja danes nekoliko manj poznane pljučne tuberkuloze. Tekmovalna komisija je glede na število doseženih točk podelila 54 zlatih, 21 srebrnih in 47 bronastih trstik ter priznanja za sodelovanje vsem sodelujočim.

 

Nagrade smo podelili 16. maja ob dnevu društva

Tekmovanje se je zaključilo s srečanjem nagrajencev in mentorjev ter slovesno podelitvijo priznanj in nagrad na dan društva, 16. maja, v Srednji zdravstveni šoli Ljubljana. Dogodka se je udeležilo 24 šol in kar 125 tekmovalcev in mentorjev. Prvič so prišli tudi tisti, ki sodelujejo vsa leta, kar je še posebej razveseljivo (iz Osnovne šole Bogojina in drugi).

Srečanje sta s pozdravnim govorom odprla ravnateljica Srednje zdravstvene šole Ljubljana Marija Verbič ter predsednik Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije Mirko Triller.

Poslušali smo zanimivo predavanje z naslovom Telesna dejavnost za zdrava dihala, ki ga je pripravila asist. mag. Marina Praprotnik, dr. med., Lucija Lipičnik Rozman, mag. farm., pa je predstavila program opuščanja kajenja. Dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana David Peršič, Elma Čaušević in Špela Novak so dogodek popestrili z glasbenimi točkami.

Posamezni tekmovalci so nato predstavili svoja dela. Ogledali smo si filme Pogovor o zdravju, ki so ga posneli učenci Osnovne šole Frana Erjavca iz Nove Gorice, Zdravo življenje v našem kraju, ki so ga posneli učenci Osnovne šole Selnica ob Dravi, in Zdrav dih za navdih 2015, ki ga je pripravil dijak Martin Fijavž iz Srednje zdravstvene šole Celje. Učenci Osnovne šole Antona Globočnika iz Postojne so predstavili seminarsko nalogo z naslovom Pljučna tuberkuloza nekoč in danes, Dijaki Srednje šole Zagorje pa videopredstavitev Šport za zdravje dihal že od malih nog. V dvorani smo si lahko ogledali tudi razstavo izdelkov sodelujočih učencev in dijakov.

Po podelitvi so dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana udeležence povabili v delavnice Naučimo se oživljanja, Zdravo živim – ne kadim, Proste roke – čista pljuča, masaža stopal in merjenje pritiska. Po končanih delavnicah smo poklepetali še ob kosilu v šolski restavraciji, nato pa smo se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad, kjer smo si ogledali interaktivno razstavo z naslovom Časovni stroj.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program prireditve 2015

 

Dobitniki trstik za leto 2015

 

Dobitniki trstik po šolah za leto 2015

 

Mentorji tekmovanja

 

Fotografije s podelitve in razstave izdelkov 2015

 

Pripeti dokumenti

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke