Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Tekmovanje 2016

Besedilo: Metka Nežič

Fotografije: Metka Nežič in Peter Čepin Tovornik

 

Podelitev trstik na 17. mladinskem tekmovanju

 

V soboto, 14. maja 2016, se je v Srednji zdravstveni šoli Ljubljana zaključilo že 17. mladinsko tekmovanje pod geslom Zdrav dih za navdih. Temi letošnjega tekmovanja sta bili Kajenje tobaka in vpliv na dihala ter Onesnaževanje zraka in posledice na dihalih.

 

Izjemen odziv mladih

 

Odziv mladih tekmovalcev in njihovih mentorjev je bil letos izjemen. Sodelovali so učenci in dijaki 30 osnovnih in 13 srednjih šol, ki so pripravili kar 462 različnih izdelkov – likovnih in literarnih del, raziskovalnih nalog, plakatov, skulptur, predstavitev in filmov. S svojimi izdelki so pokazali, da se zavedajo posledic kajenja in onesnaževanja okolja, razmišljali pa so tudi o tem, kako se kajenju izogniti ter kako lahko sami prispevajo k čistejšemu okolju. Tekmovalna komisija je glede na število doseženih točk podelila 72 zlatih, 51 srebrnih in 59 bronastih trstik ter priznanja za sodelovanje vsem drugim tekmovalcem. Iskrene čestitke vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem!

 

Nagrade smo podelili 14. maja ob dnevu društva

 

Šolska športna dvorana Srednje zdravstvene šole Ljubljana je letos pokala po šivih, saj se je zaključnega srečanja udeležilo rekordnih 180 tekmovalcev in njihovih mentorjev. Pred začetkom smo si v dvorani in preddverju lahko ogledali razstavo izdelkov vseh tekmovalcev, ki so se zelo potrudili in v svojih delih pokazali veliko znanja, ozaveščenosti in ustvarjalnosti.

 

Uradni del srečanja sta s pozdravnim govorom odprli Branka Langerholc, pomočnica ravnateljice Srednje zdravstvene šole Ljubljana, ter Živa Krgič Koritnik, namestnica predsednika Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

 

Poslušali smo strokovno predavanje z naslovom Okolje in vpliv na zdravje otrok in mladostnikov, ki ga je pripravila asis. dr. Mojca Juričič, dr. med., s katedre za javno zdravje Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana so dogodek popestrili z glasbenimi točkami. Posamezni tekmovalci so predstavili tudi svoja dela. Ivona Mihajlovič, dijakinja Srednje zdravstvene šole Celje, je predstavila svojo raziskovalno nalogo na temo Kajenje tobaka in vpliv na dihala, Jana Prijatelj, učenka OŠ Mirna, pa seminarsko nalogo Onesnaženost zraka in posledice na dihalih. Ogledali smo si dve video predstavitvi, ki so ju posneli učenci OŠ Karla Destovnika Kajuha iz Šoštanja. Še posebej pa so nas navdušile Žana Vovk, Klara Kobal in Elena Gaberšček in 4. razreda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki so zapele rapersko pesem Kajenje.

 

Po podelitvi so dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana za udeležence pripravili poučne delavnice: Zdravo živim – ne kadim in delavnice za merjenje krvnega tlaka, merjenje pljučne kapacitete in prikaz izvedbe pedikure. Po končanih delavnicah in kosilu v šolski restavraciji smo se z vzpenjačo povzpeli še na Ljubljanski grad, kjer smo si ogledali interaktivno razstavo z naslovom Časovni stroj.

 

Program prireditve 2016

 

Dobitniki trstik po šolah za leto 2016

 

Vtisi s podelitve

 

Pri organizaciji dogodka sodelujemo s Srednjo zdravstveno šolo Ljubljana

 

Fotografije s podelitve in razstave izdelkov 2016

 

 

Izdelki tekmovalcev: Izbor filmov /video posnetkov: 

Kajenje ubija - OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj

Onesnaženost zraka  OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj

Kajenje - Srednja zdravstvena šola Celje

Zdravo živeti in ne prezgodaj umreti... - OŠ Selnica ob Dravi

 


  

Pripeti dokumenti

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke