Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Tekmovanje 2017

Besedilo: Metka Nežič

Fotografije: Peter Čepin Tovornik in DPABS

 

Dan društva in podelitev priznanj mladim za 18. državno tekmovanje

 

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije je organiziralo že 18. državno tekmovanje mladih Zdrav dih za navdih. Poleg vedno aktualne teme o vplivu kajenja na zdravje je projektna skupina za otroško in mladinsko aktivnost letos pozornost namenila tudi alergiji na hrano, ki je v zadnjih desetletjih v razvitem svetu vedno pogostejša, pa tudi reakcije so vedno hujše. Otroci z alergijskimi boleznimi so prisotni v večini šol v Sloveniji. Zato je pomembno, da so učitelji, sošolci in drugi v bolnikovem okolju seznanjeni z alergijo in s pravilnim ukrepanjem ob alergijski reakciji.
 

Srečali smo se 13. maja na podelitvi priznanj

 

Tekmovanje se je zaključilo s srečanjem nagrajencev in mentorjev ter slovesno podelitvijo priznanj v Srednji zdravstveni šoli Ljubljana. Nagrajenci, sodelujoči in gostje smo tudi letos napolnili športno dvorano, v kateri so bili razstavljeni izdelki vseh tekmovalcev. Pri pripravi razstave so nam tudi tokrat priskočili na pomoč dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana pod vodstvom mentorice Janje Jakša. Vsak izdelek zase je bil unikat, vreden ogleda. Iz vsakega vejejo izvirnost, mladostna domiselnost in pomembno vsebinsko sporočilo v povezavi z eno od obravnavanih tem. Utrinke z razstave vam predstavljamo na fotografijah in dodajamo še nekaj izdelkov tekmovalcev.

Srečanje sta s pozdravnim govorom odprla pomočnica ravnateljice Srednje zdravstvene šole Ljubljana Branka Langerholc ter predsednik Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije Mirko Triller. Sledili sta strokovni predavanji prim. Vesne Glavnik, dr. med., spec. pediatrije, O alergiji na hrano in asist. Tine Vesel, dr. med., spec. pediatrije, z naslovom Ukrepanje ob težki alergiji.

Za tem so posamezni tekmovalci predstavili svoja dela: prisluhnili smo zanimivim seminarskim nalogam ter si ogledali več filmov in video predstavitev. Za glasbeni program med posameznimi točkami so poskrbeli dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana.

 
Podelili smo 139 trstik

Sledila je podelitev priznanj. Tekmovalna komisija je glede na število doseženih točk podelila 50 zlatih, 30 srebrnih in 59 bronastih trstik. Udeleženci so z izdelki pokazali veliko zanimanja in znanja o alergiji na hrano, prav tako pa tudi razumevanje škodljivosti kajenja in pomena preprečevanja. Posebno pohvalo si zaslužijo filmi, v katerih so se tekmovalci tematike lotili še posebej izvirno.

Po podelitvi priznanj smo se udeležili delavnic, ki so jih pripravili dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana z mentorji in naše društvo: Zdravo živim – ne kadim, prikaz oživljanja na lutki, prikaz prve pomoči pri krvavitvah, delavnica merjenja pljučih funkcij, prikaz umivanja in razkuževanja rok ter prikaz ukrepanja ob težki alergiji in uporaba epipena.

Po končanih delavnicah smo poklepetali še ob kosilu v šolski restavraciji, nato pa se v dveh skupinah odpravili na vodeni ogled Ljubljane.

 

 

 

Program prireditve 2017

 

Dobitniki trstik za leto 2017

 

Fotografije s podelitve

 

 

Izdelki tekmovalcev: izbor filmov /video posnetkov: 

Življenje mladostnika z alergijo na hrano, intervjuji

Alergija na hrano, intervju z gostjo  

Pogovor o alergijah na hrano


Izdelki tekmovalcev: izbor raziskovalnih in seminarskih nalog

Pripeti dokumenti

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke