Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Bolezni dihal pri otrocih

Pljučnica, ki jo povzroča Mycoplasma pneumoniae

Anafilaksija je resna generalizirana oziroma sistemska preobčutljivostna reakcija, ki je lahko življenjsko nevarna zaradi dihalne stiske (lahko namreč oteče sluznica v grlu ali se zožijo spodnje dihalne poti) in prizadetosti srčno-žilnega sistema (oslabljeno je lahko delovanje srca, žile pa so preveč prepustne in razširjene). Hrana (arašidi in druge stročnice, drevesni oreščki, jajce, mleko, pšenica, sadje, ribe in morski sadeži) je najpogostejši vzrok za anafilaksijo pri otrocih in mladostnikih. Zadnja leta narašča število otrok, ki so alergični na hrano, ter število sprejemov otrok v bolnišnice zaradi anafilaksije, povzročene s hrano.

Več >>>


Pljučna tuberkuloza pri otrocih

Tuberkuloza je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija najpogosteje prizadene pljuča, lahko pa tudi druge organe (bezgavke, obtočila, kosti, ledvica, sečila). Pri mlajših otrocih lahko povzroča tuberkulozni meningitis.

Več >>>

 

Akutni bronhiolitis

Akutni bronhiolitis je najbolj pogosta okužba spodnjih dihal pri otrocih do drugega leta starosti. Povzročajo ga različni virusi. Pri otrocih do osmega meseca starosti je najpogostejši povzročitelj respiratorni sincicijski virus, ki se pojavlja sezonsko, največkrat od novembra do marca. Poleg tega virusa pa lahko bronhiolitis povzročijo še drugi virusi, kot so rinovirus, adenovirus, bokavirus, virus influence (gripe) in parainfluence, metapnevmovirus ter drugi.

Več >>>

 

Vnetje sluznice nosa in obnosnih votlin v otroški dobi

Starši otroka najpogosteje pripeljejo na pregled k zdravniku zaradi okužbe zgornjih dihalnih poti, ki je virusnega izvora. Od obnosnih votlin sta razvita ob rojstvu samo maksilarna in etmoidalna sinusa. Sfenoidalni sinus se razvije pri petih letih, frontalna sinusa pa med sedmim in osmim letom. Zaradi neposredne bližine nosne votline s sinusi se ob običajnem nahodu lahko vnamejo obnosne votline (v 5 do 13 %).

Več >>>

 

Virusne okužbe pljuč pri otrocih

Pljučnica je najpogostejši vzrok smrti otrok do petega leta starosti, predvsem na račun velike umrljivosti v nerazvitih državah, kjer za pljučnico letno umre več kot dva milijona predšolskih otrok. V razvitem svetu je smrtnost zaradi pljučnice pod 0,1 odstotka. Definicije pljučnice so številne in raznolike, odvisno od ravni obravnave in razvitosti zdravstva. V nerazvitem svetu prevladuje definicija Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ki kot pljučnico definira vsako vročinsko bolezen s pospešenim dihanjem in kašljem ali z oteženim dihanjem pri otroku.

Več >>>

 

 

  

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke