Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

KOPB

Kaj je KOPB

KOPB je bolezen pljuč, ki najpogosteje nastane zaradi vdihanih delcev tobačnega dima. Redkeje nastane zaradi vdihavanja dima, ki nastane pri kurjenju, ter tudi drugih plinov. Dihalne poti se vnamejo (kronični bronhitis), kar se kaže s stalnim kašljem in izmečkom. Sčasoma pride tudi do okvare pljučnih mešičkov, ki propadajo in vodijo v prenapihnjenost pljuč (emfizem). To bolezen zato opišemo kot kronično (stalno) obstruktivno (ki zožuje) pljučno bolezen. Po prvih črkah jo na kratko imenujemo KOPB.

Več >>>


Manifest KOPB

Temeljno poslanstvo Evropske mreže društev bolnikov s KOPB (ENCPA) je ozaveščanje o kronični obstruktivni pljučni bolezni (KOPB): o njenih vzrokih, bolezenskih težavah in napredujoči naravi. ENCPA je delovna skupina za sodelovanje med evropskimi društvi bolnikov s KOPB. Deluje v sklopu Evropske federacije bolnikov z boleznimi dihal (EFA). Prepričani smo, da je večja ozaveščenost prvi korak k zgodnejšemu odkrivanju bolnikov s KOPB in njihovemu pravočasnejšemu zdravljenju. Svetovna pobuda o KOPB (GOLD) obravnava bolezen kot pomemben problem javnega zdravstva in ugotavlja, da ni deležna ustrezne pozornosti v zdravstvenih krogih in pri vladnih organih.

Več >>>

 

Pogosta vprašanja pri KOPB

Kaj je KOPB, kdo zboli za KOPB, kakšni so znaki KOPB, ...               

Več >>>

 

Pomen prehrane pri bolnikih s KOPB

Do leta 1980 so izgubo telesne teže interpretirali kot odraz teže bolezni in ne kot možnost za terpevtsko ukrepanje. Raziskave so pokazale številne spremembe v presnovi in telesni sestavi bolnikov s KOPB (kot tudi drugimi kroničnimi boleznimi). Bolezen sama po sebi spremeni presnovne procese in poveča potrebo po energiji ter posameznih hranilih, kar lahko še potencirajo zdravila (npr. sistemski glukokortikodi), ki jih ti bolniki prejemajo.              

Več >>>

 

Kako živeti s KOPB?

Za KOPB, ki je redko prirojena, zbolevajo predvsem kadilci. Značilno za KOPB je, da so dihalne poti trajno zožene. Bolezen je neozdravljiva, napredujoča. Bolniki sprva težko dihajo ob večjih telesnih naporih, v poznem stadiju bolezni pa se težko dihanje pojavi že ob običajnih dnevnih opravilih, kot sta umivanje in oblačenje, ter končno tudi med mirovanjem. Čeprav je bolezen zelo razširjena, le malo ljudi pozna začetne znake                

Več >>>

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke