Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

O boleznih dihal

Glukokortikoidi: dobri, umazani, zli

Dobri, umazani, zli (The Good, the Bad and the Ugly) je »špageti vestern« iz leta 1966, režiral ga je Sergio Leone, v glavni vlogi pa nastopil Clint Eastwood. Se ga spomnite? Klasika, kjer se vse vrti okoli ukradenega zlata. Vsake toliko je v prednosti kdo drug od glavnih junakov, dokler na koncu vendarle ne zmaga – Dobri.

Uvod k napačnemu članku? Ali pa bomo lahko našli povezavo med vesternom in glukokortikoidi? Poglejmo!

Več >>>


Težko dihanje – dispneja

Beseda dispneja je grškega izvora in pomeni težko dihanje.
Težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka je lahko prisotno stalno ali samo ob naporih, lahko se pojavi že med mirovanjem ali ponoči, ko bolnik leži. Osnovni vzrok oteženega dihanja je najpogosteje pomanjkanje kisika, ki nastane zaradi obolenja pljuč, srca ali slabokrvnosti.

Več >>>


Pljuča in srce - kje so stične točke 

Srce in pljuča sta tesno povezana organa. Glavna naloga pljuč je izmenjava plinov, kisika iz zraka v kri in ogljikovega dioksida iz krvi v zrak. Kisik je nujen za celično presnovo, ogljikov dioksid pa nastaja kot stranska snov celične presnove in se mora iz telesa izločiti. Srce je črpalka, ki črpa kri iz organov po venah v svojo desno stran in nato v pljuča. Venska kri se v pljučnih mešičkih obogati s kisikom in odda ogljikov dioksid. S kisikom obogatena kri priteka po pljučnih venah v levo stran srca, ki jo nato poganja po arterijah do organov in tkiv.

Več >>>


Redke pljučne bolezni?

Redka bolezen prizadene zelo malo posameznikov. V ZDA smatrajo za redko bolezen, kadar se pojavi en bolnik z določeno boleznijo na 1500 prebivalcev, na Japonskem en bolnik na 2500 prebivalcev. Večina redkih bolezni je gensko pogojenih in se pogosto razvijejo že v zgodnjem otroštvu. Evropska organizacija za redke bolezni (EURORDIS – European Organisation for Rare Diseases) omenja, da je različnih redkih bolezni od 5000 do 7000, kar pomeni, da ima od šest do osem odstotkov prebivalcev Evropske unije eno izmed redkih bolezni.

Več >>>


K
aj vse pomeni kašelj?

Kašelj je koristen obrambni refleks organizma, ki omogoča čiščenje dihalnih poti. S kašljem odstranjujemo sluz ali tekočino iz dihal ter manjše tujke. Ob draženju sluznice dihalnih poti se dražljaji po živčnih nitih prenesejo do možganov, od tam pa pride ukaz za skrčenje mišic, ki sprožijo močan, eksploziven izdih.

Več >>>

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke