Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Bolezni dihal

Pljučnica zaradi legionele

Legioneloza je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča rod gram-negativnih bakterij Legionella, najpogosteje bakterija Legionella pneumophila. Poznamo dve obliki legioneloze. Težja oblika se pokaže kot pljučnica in jo imenujemo legionarska bolezen (oziroma legionarska vročica), pontiaška vročica pa je lažja vročinska bolezen.

Več >>>

 

Kaj je zunajbolnišnična pljučnica (ZBP)?

To je akutna okužba pljuč, ki nastane v domačem ali drugem okolju zunaj bolnišnice, sem pa uvrščamo tudi pljučnice, ki jih ugotovimo v prvih dveh dneh bivanja v bolnišnici. V slovenske bolnišnice je zaradi ZBP na leto sprejetih približno 6000 odraslih. Smrtnost med temi bolniki je okrog desetodstotna, znatno večja je pri tistih s pridruženimi kroničnimi boleznimi.

Več >>>

 

 

Pljučnice domačega okolja - kako jih zdravimo in preprečujemo

Pljučnica je eden najpogostejših vzrokov za hospitalizacijo in predstavlja največji delež akutnih hospitalizacij med pljučnimi bolniki.
Pljučnice glede na povzročitelja razvrščamo na bakterijske in virusne, drugi povzročitelji so redkejši. Za obravnavo bolnika je posebej pomembna delitev pljučnic na mesto, kjer je bolnik zbolel: pljučnice domačega okolja, bolnišnične pljučnice, pljučnice v domovih starejših občanov.

Več >>>

 

 

   

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke