Zdravilne rastline in čaji pri prehladih v dihalih

Ob vsej moderni medicini mnogi skušajo prestati prehlad dihal z domačimi pripomočki in ob koristnih nasvetih iz domače skrinje. Skušajmo obnoviti, katere rastline naj bi bile pri roki za čaje ob prehladu v grlu, dihalnih poteh in pljučih. Večkrat vsakdanji pogovor nanese na to vprašanje, ki ga marsikdaj zastavimo tudi svojemu izbranemu zdravniku. Ne pozabimo, da telo ob vneti sluznični površini potrebuje veliko tekočine, ki jo moramo zaužiti, pri tem pa so še posebej koristni čaji, ki jih priporočata tako izročilo kot sodobna fitoznanost. Izbirajmo čaje, ki delujejo protivnetno, pomagajo odstranjevati vnetno sluz, blažijo ali nekateri celo preprečujejo kašelj. Seveda pa ne smemo vselej le zavirati kašlja, saj je sluz zaradi vnetja dihalnih poti vendarle potrebno odstraniti. Poglejmo zdaj najbolj poznane rastline za ubležitev prehladnih težav.

Timijan ali materina dušica

Ta rastlina je trajnica na polju, ob gozdu ali v vrtu. Za čaj je primeren njen cvetoči zgornji del. Vsebuje eterična olja ter je koristna pri kataralnih vnetjih zgornjih dihalnih poti in bronhijev. Blaži kašelj, olajšuje izkašljevanje, uničuje različne bakterije, torej je tudi razkužilo, in sprošča krče gladkih mišic pri astmi. Preprečuje celo glistavost in zatira še nekatere druge parazite.

Dobra misel ali origano

Trajnica na poljih, v gozdovih, med grmi in v vrtu pomirja krče v prebavilih in bronhijih, umiri vetrove, blaži vnetja sluznic, pomaga izkašljevati, olajšuje bronhialne krče in sprošča dihanje, blaži vnetja v ustih in grlu, pospešuje znojenje. V vseh teh učinkih je materina dušica močnejša.

Slez

Gojimo ga v vrtovih. Vsebuje veliko sluzi in pomirja kašelj. Čaj pripravimo iz čajne žličke zdrobljenih korenin, ki jih namočimo v hladno vodo, pustimo čez noč, zjutraj pa segrejemo na temperaturo za pitje. Primeren je tudi poparek slezovih listov. Za boljši okus lahko dodamo malo medu.

Žajbelj

Znana zdravilna rastlina za čaj, poparek in razkužilo deluje protivnetno, uravnava nastajanje sluzi, krepi naravno telesno odpornost, zavira potenje. Primerna je za grgranje in izpiranje.

Ameriški slamnik

Vsebuje snovi za krepitev imunskega sistema proti virusom, zlasti gripi, in bakterijam. Njegove učinkovine krepijo imunski sistem tako, da nastaja več obrambnih celic in je zato v telesu pospešena tvorba snovi, ki preprečijo vdor patogenih bakterij, na primer streptokokov in stafilokokov. Čaj pripravimo iz posušenih cvetov, ki jim dodamo še meliso, propolis in –  če pripravljamo tinkturo za zaužitje po kapljicah – 70-odstotni alkohol.

Ozkolistni trpotec

Raste vse poletje, cveti od aprila do septembra. Umirja kašelj, pospešuje izkašljevanje, pomaga pri vnetju bronhijev, olajšuje ovirano dihanje pri astmi. Uporabljamo poparek ene do dveh čajnih žličk zdrobljenih suhih listov in ga popijemo skodelico dva ali trikrat dnevno.

Lapuh

Ta rastlina je trajnica ter je z rumenimi cvetnimi koški na še golih steblih prva znanilka pomladi na peščenih obcestnih robovih, ob progah, opuščenih rastiščih in nasipih. Pomirja suh kašelj, blaži hripavost in olajšuje ovirano dihanje pri zasluzenosti in vodenici pljuč. Pospešuje potenje. Za poparek, ki ga pijemo le v času prehlada, uporabimo dve čajni žlički suhih cvetov.

Janež

Podobno kot komarček in kumina razkužuje usta. Pripravljamo poparek iz ene čajne žličke zdrobljenih plodov cvetne košarice, poznavalci pa svetujejo trikrat dnevno po eno skodelico poparka.

Bezeg

je grm ali drevo ob hišah, plotovih, gozdovih, vrtovih, potokih. Pospešuje znojenje, zato zniža povišano telesno temperaturo. Ob prehladih pijemo poparek iz bezgovega cvetja tako, da damo od ene do tri čajne žličke na skodelico vode, pijemo pa vroč napitek do petkrat dnevno.

Lipovo cvetje

v količini ene čajne žličke na skodelico vode služi za prevretek. Pijemo ga pri prehladnih vnetjih v ustih, žrelu, ob virusnem nahodu ter akutnem bronhitisu s kašljem. Sluz in čreslovine tega cvetja zmanjšajo vnetno razdraženost sluznice, saj se vežejo s proteini v sluznici. Čajni napitek je tudi aromatičen, pijemo ga večkrat dnevno.

Lučnik ali papeževa sveča

Poparek te enoletnice pri kašlju ali astmi uporabljamo obrane posušene cvetove z vrha te ponosne visokostebelne travniške rože. Za en napitek porabimo eno jedilno žlico suhih cvetov.

Pljučnik

raste v gozdovih, na obronkih ter v manj gojenih vrtovih. Čaj iz posušenih listov odpravi hripavost in vnetje žrela. Preprečuje vnetja v pljučih, sečilih in prebavilih.

Posebno zdravilen čaj pri kašlju

Naberemo mešanico naslednjih posušenih rastlin: listje in cvetje lapuha, cvetove lučnika, listje in cvetje pljučnika ter suličasti trpotec. Mešanica naj bo v enakih delih. Dve veliki žlici mešanice poparimo s četrt litra vrele vode in pustimo stati 5-10 minut. Popijemo tri skodelice poparka na dan, ki ga sladkamo z medom.


Z navedenimi čaji ne smemo pretiravati, v hladnih mesecih pa jih lahko pijemo tudi preventivno. Pomembna sta ustrezen čas nabiranja in pravilno sušenje rastline. Osebe, ki jemljejo zdravila za srce, ožilje, prebavila, ledvica ali psihične težave, naj se posvetujejo z zdravnikom, saj so možne neželene reakcije med sestavinami rastline in sintetičnim zdravilom. Tudi izpuščaji lahko nastanejo pri zaužitju katerega od teh čajev.

prof. dr. Ema Mušič, dr. med., specialistka pulmologinje in alergologije